Medvedík kynkažu

Medvedík kynkažu
(Potos flavus) dravý cicavec mýval rodina. Dĺžka tela 41-57 cm, chvost - 40 až 50 cm, s hmotnosťou 1, 5-2, 7 kg. Hlava je okrúhla, papuľa je krátka, chvost je dlhý a veľmi húževnatý. Hustá sametová kožušina na vrchu je šedo-žltá, zhora červeno-žltá. Papuľa tmavo hnedá alebo čierna. K. cirkuluje v južnej časti Severnej Ameriky (južné Mexiko), Strednej a Južnej Amerike (južné Mato Grosso v Brazílii).
(Potos flavus) dravý cicavec mýval rodina. Dĺžka tela 41-57 cm, chvost - 40 až 50 cm, s hmotnosťou 1, 5-2, 7 kg. Hlava je okrúhla, papuľa je krátka, chvost je dlhý a veľmi húževnatý. Hustá sametová kožušina na vrchu je šedo-žltá, zhora červeno-žltá. Papuľa tmavo hnedá alebo čierna. K. cirkuluje v južnej časti Severnej Ameriky (južné Mexiko), Strednej a Južnej Amerike (južné Mato Grosso v Brazílii). K. šikovne stúpa po stromoch, priľne k chvostu a labkám. Vedie nočný život. Živí sa plody (poškodenie ovocných sadov, je zanedbateľná), rovnako ako hmyz, malé zvierat, vtákov vajcia. 1 mláďa (zriedka 2) prináša na jar alebo v lete. Chytí ich mladí ľudia a ľahko sa im skrývajú. Z kože K. robte tašky, pásy.

Obr. k umeniu. Medvedík kynkažu.

Veľká sovietska encyklopédia. - M .: Sovietská encyklopédia. 1969-1978.